Europas vej til global dominans: Partnerskaber og co-creation

Europæiske Partnerskaber: Vejen til Global Dominans

Europa har en unik mulighed for at styrke sin position på den globale scene gennem strategiske partnerskaber på tværs af nationaliteter.

Mens amerikanske og asiatiske virksomheder ofte opnår global dominans gennem indledende stor vækst i deres interne økosystemer, oplever vi i Europa en fragmentering på grund af vores mange små lande, forskellige sprog og nationale tænkning i virksomheders vækststrategier. Dette betyder, at europæiske virksomheder ofte bevæger sig langsomt ud over deres nationale grænser, hvilket forsinker deres evne til at opnå større markedsandele og international relevans. Vi mister simpelthen konkurrenceevne og markedsandele, fordi vi tænker for småt.

Udfordringer ved den Europæiske Struktur

En af de største udfordringer for europæiske virksomheder er, at de sjældent opererer i fortrolige netværk på tværs af landegrænser og dermed opnå den kritiske masse af inerti, der skal til, for at vækste tunge globale spillere af virksomheder på eks. et årti.

Den mulighed har man i USA og Kina qua deres kritiske masse som hjemmemarked. Her skabes relationer ofte på tværs af store markeder, hvilket letter vejen til strategiske partnerskaber, hurtig opskalering og derved er vejen banet for global relevans, når man bæres med ud i verden med en allerede signifikant markedsandel, også i et globalt perspektivt, eks. kinesiske el-bilsfabrikanter.

Samtidig tænker europæiske virksomheder ofte i faser, hvor den første ekspansion sker nationalt, før de ser mod nabolande. Denne tilgang kan begrænse deres potentiale og forsinke den udvikling, der er nødvendig for at konkurrere globalt.

Løsningen: Crowd-Establishment af Europæiske Økosystemer

For at kunne konkurrere på samme niveau som de store tech-giganter fra vest og øst, må vi i Europa finde måder at etablere stærke, konkrete og integrerede økosystemer på tværs af nationaliteter. Dette kræver nye platforme, hvor virksomheder kan udvikle partnerskaber og samarbejder, der gør det muligt at skabe virksomheder med globalt potentiale.

Airbus er et af de bedste eksempler på, hvordan europæiske lande samarbejder om at bygge en global spiller, der sætter sig tungt på et marked. Men vi har brug for flere eksempler inden for områder som deep tech, software, medical og forsvar. Initiativer som EU's og DI's fokus på chip-produktion i Europa viser, at der er en begyndende erkendelse af denne nødvendighed.

På defense området ses også flere initiativer, omend der netop her vil være store genvinster at vinde for os som region, hvis vi spiller mere sammen og får fart på udviklingen af virksomhederne. Det kan samtidig booste egne forsvarslinjer og skabe velfærd og jobs i vores region, hvis landene selv aftager en del af det

Hvad Skal Der Til?

For at skabe flere succesfulde europæiske virksomheder med global dominans skal vi:

  1. Etablere stærke samarbejdsplatforme, hvor virksomheder fra forskellige lande kan finde hinanden og skabe partnerskaber baseret på komplementære styrker.

  2. Tænke internationalt fra dag ét, så virksomheder udvikler produkter og strategier, der fra starten er gearet til flere markeder og at indgå i partnerskaber omkring skabelsen af dem.

  3. Understøtte fælles investeringer og finansiering, så startups og scaleups får lettere adgang til kapital på tværs af EU-landene. Vi skal gjort det lettere for investorer at se muligheder på tværs af grænser.

  4. Lette regulatoriske byrder, så virksomheder ikke møder for store forhindringer, når de ekspanderer på tværs af landegrænser.

  5. Skabe en europæisk innovationskultur, hvor samarbejde og deling af viden bliver en del af mentaliteten.

Fremtiden for Europæisk Vækst

Hvis Europa skal spille en rolle i fremtidens teknologi- og erhvervslandskab på linje med USA og Kina, er det afgørende, at vi bevæger os fra national fokusering til en mere integreret, regional tilgang. Vi har allerede eksempler på, at det kan lade sig gøre - nu skal vi skalere det op og sikre, at europæiske virksomheder kan konkurrere globalt på lige vilkår.

Hvilke sektorer mener du, at Europa bør fokusere på for at skabe stærkere tværregionale økosystemer?

Forrige
Forrige

Forberedelse til generationsskifte og salg

Næste
Næste

Bæredygtighed som forretningsstrategi