Mentalt klar til generationsskifte

Over 40.000 danske virksomheder står over for et generationsskifte i det kommende årti. For mange ejerledere er det en milepæl, der kræver mere end blot strategisk og økonomisk planlægning – det kræver personlig og mental afklaring.

At give slip på sin virksomhed er sjældent en rationel beslutning alene. Det handler i høj grad om identitet, følelser og fremtidsdrømme. Derfor er det vigtigt at tage sig tid til at stille de svære spørgsmål og finde svar, før man påbegynder en salgs- eller overdragelsesproces.

Hvornår er det rette tidspunkt?

Det rette tidspunkt er ikke kun et spørgsmål om alder, men om parathed. Er du mentalt klar til at give slip? Har du opnået det, du ville med virksomheden? Skal der ske mere med virksomheden, inden den afsættes for at maksimere udbyttet i salgssituationen? Og hvordan ser din ønskede livssituation ud efter ejerskiftet? Jo tidligere du begynder at reflektere over disse spørgsmål, jo bedre bliver beslutningsgrundlaget.

Hvem skal overtage?

Skal det være familie, medarbejdere, konkurrenter, en professionel investor eller måske en kombination? Det er afgørende at overveje, hvem der bedst kan føre virksomhedens værdier, kultur og potentiale videre – og hvem du selv har tillid til.

Hvordan skal det ske?

Overdragelsen kan ske som et hurtigt frasalg eller som en gradvis glidende overgang. Det kan være med dig på sidelinjen i en rådgivende rolle – eller et fuldt exit. Afklar dine ønsker og grænser. Skal du stadig være en del af ledelsen i en overgang? Ønsker du en plads i bestyrelsen? Eller vil du hellere frigøre dig helt og fokusere på et nyt kapitel i livet?

Hvad skal der ske med din virksomhed?

Mange ejerledere bærer på et ønske om, at virksomheden videreføres i en bestemt ånd eller med særlige hensyn. Det kan være fastholdelse af arbejdspladser lokalt, videreførelse af en særlig faglighed eller en ambition om grøn omstilling. Hvis du har sådanne ønsker, er det vigtigt at få dem tænkt ind tidligt og afklaret, hvordan de kan realiseres i praksis – uden at spænde ben for salgsprocessen.

Hvad skal der ske med dig selv?

Et generationsskifte rejser også et spørgsmål om identitet. Hvem er du, når du ikke længere er "ham eller hende med virksomheden"? Hvad skal du bruge din tid og energi på? For mange er det en kærkommen mulighed for at investere tid i familie, frivilligt arbejde, bestyrelsesposter, hobbyer eller ny karriere. Men for andre opstår der et tomrum. Derfor er det vigtigt at finde ind til, hvad der giver mening i det næste kapitel.

Trappen Consult som din sparringspartner

Hos Trappen Consult tilbyder vi skræddersyet sparring til ejerledere, der ønsker at få afklaret deres mentale, strategiske og praktiske tilgang til generationsskiftet. Vi skaber rum for refleksion og giver dig en struktureret vej til at få overblik, træffe valg og tage de første skridt – med ro i maven og blikket rettet mod fremtiden.

Næste
Næste

Bestyrelse, investorer og digitalisering i generationsskifte